Tänk ett tryggare Malmö, där alla värderas lika, med mer jobb och boende för unga!

Ja hur underbart låter inte det? Det var några av de saker vi visionerade om idag på Glokala folkhögskolan. SMF Ung  (Studiemotiverande Folkhögskolekurs för undomar utan grund eller gymnasieutbildning) hette kursen som höll oss sällskap.

Morgonen började med teambuildning. Många i kursen hade precis börjat, så vi körde lära-känna lekar där vi bland annat ritade självporträtt utan att titta på papper och bar stolar utan att prata. Hur går det när alla har hemliga instruktioner, inte får prata, och måste samarbeta? Idag blev det ett mycket spännande kaos ..:)

Efter en kaffepaus började vi spåna på hur vårt dröm-närmsamhålle skulle se ut. Nya som inrotade malmöiter tog alla upp tryggheten – att det måste kännas tryggare i Malmö. Andra önskefrändringar var mindre brott, mer bostäder. Mer aktiviteter i närområdena. Bättre cykelvägar. Hastighetsbegränsningar. Mötesplatser för unga öppna kvälls- och helgtid. Upprustade lekplatser.

Nu bad vi grupperna välja en hjärtefråga att jobba vidare med. Jämställdhet, bostäder för unga, smartare kommunsystem med mer samarbete och trygghet var heta potatisar.Grupperna skrev sina budskap på löpsedlar och banderoller och gick ut i det snöiga luciamalmö för att sprida sitt budskap. Kika in filmerna härunder för att höra dem själva. Nästa vecka sprider vi vidare budskapet till politikerna tillsammans med kursen! Woop woop!!