WES undersökte klädindustrins påverkan!

Vilka arbetsvillkor gäller för arbetare i klädindustrin? Vad får klädindustrin för effekter på människor och natur? Vad kan vi göra för att skapa ett hållbart samhälle utifrån det vi ser? Detta klurade Watch it!, Eat it! Speak it!på under kvällens workshop där vi tittade på två dokumentärer → China Blue och Jag går hellre naken. Den första handlar om hur jeansskräddare arbetar tungt och med urusla villkor för de jeans vi bär dagligen. Jag går hellre naken handlar om konsumtionens negativa effekter genom kemikalier men också för oss som handlar kläderna, om själva konsumtionsberoendet. Här nedan kan du se filmerna:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=x55Rtq5JaUg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JkB3jIySsro[/youtube]

I diskussionerna som följde på temat talade deltagarna om att företagsägarna kontrollerar sina arbetare genom att bara anställa människor från byar långt ifrån fabriken. Men också för att många idag söker sig från landsbygden till städerna för att söka jobb, och där de ofta blir lurade på utlovade löner. Varför det fungerar så i stort talades från WESgruppen att i affärsvärlden tänks det inte på andra utan där är cash king, vilket får konsekvenser både miljö och människor. Men deltagarna sa att det borde också finnas en marknad för miljön, och att den som finns borde bli mer populär bland människor, det borde vara mode att köpa eko och rättvisemärkt!

Förslag på hur vi skulle kunna förändra situationen sa deltagarna att vi borde ställa mer krav på lagstiftning, företag och politiker, att stärka rätten till organisering, skapa vinstregleringar och att vi borde använda vår kollektiva kraft som konsumenter och inte handla av företag som säljer kläder som påverkar miljö och människor negativt.

”Antingen förbättrar vi nu eller fortsätter världen utan oss”