EkoReko<3Lund granskade igår den 7/5, tre tidningar med öppna och kritiska ögon.
Fokus la vi på att kolla varifrån i världen det rapporteras – får vi läsa nyheter från alla världsdelar? Om inte – vad ger det oss för bild av vår värld? Andra saken vi ville kolla var reklamen – hur mycket av tidningarna består av reklam egentligen? Och hur påverkar det oss om vi läser den varje dag?
Under vår lupp låg …
… Sydsvenskan – vanligaste prenumerationstidningen i Skåne
… Metro – största gratistidningen
… Fria Tidningen – alternativ tidning
Rapporteringen från olika världsdelar
>> Fria Tidningen: Europa (14), Nordamerika (3), Asien (1), Sydamerika (1), Afrika (1), Oceanien (0).
>> Sydsvenskan: Europa (26), Asien (5), Nordamerika (1), Sydamerika (0), Oceanien (0), Afrika (0).
>> Metro: Europa (44), Nordamerika (9), Asien (9), Sydamerika (0), Oceanien (0), Afrika (0).
Våra analyserande kommentarer:
Små artiklar de som va från andra världsdelar än Europa. Ekonomin är alltid viktigast – det blir en ond spiral – det skrivs mindre om andra värlsdelar än den vi själva bor i, det leder till att folk får veta mindre och också bryr sig mindre. Vi uppfattar Europa ännu mer som centrum av allt. Näst flest från Nordamerika, beror kanske på att de är rika. Men Brasilien är ju på väg att bli ekonomiskt starka men om Brasilien finns det knappt att hitta nyheter på svenska. Internet är bra, där kan en hitta allt, men en måste kunna språken.
När det händer något långt borta så känns det inte lika viktigt. Det handlar både om en kulturell och geografisk närhet. T ex när tsunamin va så va många svenska turister där, då fick det jättestor plats i våra tidningar, nu händer det hela tiden men vi hör det inte alls. Från Indien hör vi aldrig något, men skulle de t ex vägra producera Converse-skor så skulle det säkert rapporteras här.
I Fria Tidningen är det mer alternativa Europa-nyheter. Folk vill va ett alternativ men det går ej att tjäna på det, de går på den onda spiralen – nära är billigare. Många tidningar vågar inte heller ta parti i en fråga. Tidningarna måste kunna sälja. Det beror också på TT, “Jag skyller på Bonnier”.
Sen beror det på tillgänglighet, jag läser Metro varje dag då jag pendlar, jag tycker den är dålig men den är gratis, den påverkar säkert mig.
Vi klippte bort all reklam …
>> Fria Tidningen: bara två annonser men de va egentligen ingen riktig reklam det heller. Har inte hört talas om tidningen innan..
>> Metro: Söndrig! Högen med reklam väger tyngre än det av tidningen som är kvar. Standard va typ en halv till tre fjärdedelars reklam per sida. Men det är ju en gratistidning..
>> Sydsvenskan: Ganska jämt, reklamen väger nog aningen tyngre än det som är kvar av tidningen. 20 kr för ett lösnummer och hälften är reklam! Metro förväntar jag mig inget annat av men Sydsvenskan betalar en ju för ..
Hur påverkar reklam oss?
Gör att vi konsumerar mer, skapar behov som inte finns, sätter mode och ideal. Ideal måste inte va negativt t ex kan minska fetma men också spä på de som svälter sig. Påverkar mer än vad vi tror och önskar, trots att vi tycker att vi är medvetna. Valet i butiken, vi väljer det kända märket, reklamen har satt spår i våra hjärnor. Adblock på googlechrome är bra, ett aktivt val mot. Märks mer direkt på TV och internet, då en inte kan fortsätta kolla pga reklam. Bra medvetandegörande övning att göra som idag.
Fria Tidningen är en bland få tidningar i Sverige som är läsvärd