EkoReko<3Lund snackar vikten av att rädda matsvinnet

Mat var ett genomgående tema på måndagens ekoreko- träff. Och mat, det tycker vi om!

Tillsammans lagade vi en helt fantastisk, indisk gryta; som innehöll nästan allt man kan föreställa sig. Bara nästan kanske; men ett helt gäng grönsaker fick tillsammans med röda linser mysa till sig i ett varmt bad av kokosmjölk, kryddor och färsk ingefära. Tillsammans med ris blev det en riktigt utsökt måltid, börjar nästan dregla som Pavlov´s hundar av bara tanken.

Vi försökte köpa så bra grönsaker som möjligt, krav-märkta, ekologiska… Tror ni att vi hade kunnat ta det ett steg utöver detta; för att få den ultimativa, “ekoreko-godkända”, grytan? Dumpster-diving är lösningen; vilket vi titta lite närmare på under denna träff.

Det kan låta lite skumt första gången man hör talas om det, men dumpster-diving går mer eller mindre ut på att plocka ut mat ur affärers sopor. I dagens samhälle slängs det otroliga mängder mat, affärerna kan bara erbjuda de fräschaste varorna. En ekoreko- medlem påpekade att det faktiskt inte leds tillbaka till någon annan än oss, konsumenterna. Det är vi som styr efterfrågan, det är vi som har blivit kräsna och “bortskämda”.

Mataffärer slänger alltså mat, all möjlig mat. Frukt, grönsaker, kött, kakor, godis. Det slängs oftast i containrar, ibland i vanliga soptunnor. Så länge man inte bryter sig in någonstans för att komma åt soporna är det inga större problem ur juridisk sikt, och givetvis är det viktigt att man håller ordning där man dumpstrar. Ser affärer att det deras sopor sprids omkring; kommer de säkerligen fundera på att låsa sina sopor för att slippa det i fortsättningen.

Vad gäller bakterier och hygien, så ser man lätt på frukter och grönsaker om dessa är fräscha nog att ätas. Håll utkik efter mögel- fläckar, och smakar någonting konstigt så är det bara att slänga det (igen!). Man ska vara extra försiktig med kött, och tänka på att maten under sommaren blir sämre fortare på grund av värmen!

Medan vi åt vår goda mat, kollade vi på ett fint youtube-klipp där en man filmas medan han dumpstrar. Den kan du se här: http://www.youtube.com/watch?v=l-2ihrfwr-w

Bara kolla vilka fynd han gör i containern; visst blir man sugen på att dra ut och sopdyka omedelbart?!

Det konverserades livligt under vår träff, vi inspirerades och informerades! Jag hoppas att alla gick därifrån lika glada som jag; med så mycket nya intryck och funderingar att ta in!

/Annika – en av de som höll i veckans EkoReko<3Lundträff