Watch it! och City Malmö snackar könsfördelning

En kväll precis i början på mars hade Watch it! en träff där vi gjorde egna löpsedlar som vi satte upp på stan (klicka här för att kolla in !). I början av workshopen funderade vi om män, kvinnor och unga tog lika stor plats i tidningen. Efter en värderingsövning och kort diskussion bestämde vi oss för att undersöka det!


Resultatet upprörde oss så mycket att vi skickade iväg ett mail till City under rubriken City Malmö 1 mars missgynnar kvinnor och unga;

————————
Hej!Watch it! är ett projekt för unga som jobbar med att göra och utforska demokrati på olika sätt. Bland annat är vi nyfikna på media – såväl “stormedia” som att göra egen. Under en workshop i början av mars gjorde vi en övning för att skapa oss en bild av vem som egentligen hörs och syns i media. Vi var nyfikna på hur kvinnor, män och unga var representerade och använde oss av City Malmö (1 mars) som exempel. Vi klippte ut alla bilder och rubriker (från artiklar, inte reklam) som var antingen kvinnor, män eller unga och satte upp i grupper på väggen. Resultatet blev 6 st unga, 7 st kvinnor och 29 st män.

Vi är väl medvetna om att det bara är exempel från en dag och att vi inte endast utifrån det kan dra slutsatser om hur City eller media ser ut generellt. Men vi vill ändå med det här mailet visa vårt missnöje att ni 1 mars försummar såväl kvinnor som unga och framhäver en redan priviligerad grupp. Hur ställer ni er till den här informationen?

För att läsa mer om workshopen kolla in –> https://watchit.nu/2011/03/02/watch-it-news-gjorde-egna-lopsedlar-och-satte-upp-pa-stan/

Hälsningar,

Emma, Daniel och Hilda
————————

 

Vi väntade och väntade men inget svar. Envisa skickade vi följande påminnelse;

 

————————

Hej!Vi skickade nedanstående mail för snart tre månader sedan, men har fortfarande inte fått någon respons. Vi vill veta hur ni ställer er till informationen att ni i upplagan 1 mars bidrar till att framhäva en redan priviligerad grupp (män) och missgynnar såväl kvinnor som unga.

Hälsningar,

Emma, Hilda och Daniel för projektet Watch it!

————————

 

Och voila!

 

————————

Hej.
Först oh främst måste jag ju be om ursäkt att ni inte fått svar på tre månader, pinsamt! Jag skyller på att ni mejlat till en adress som inte går till redaktionen och därför har det fallit bort.
I dag landade det dock på mitt bord så nu kommer svar.
 
Vi jobbar stenhårt på att ha jämn könsfördelning i City och lyckas för det mesta. Två områden är svåra: in- och utrikes nyheter där väldigt många makthavare är medelålders eller äldre män och sport där manliga utövare tyvärr dominerar sidorna alltför ofta.
För att hålla koll på att vi sköter oss räknar vi själva med jämna mellanrum hur det ser ut. Två sådana räkningar i år visar att:
– I tio undersökta tidningar i augusti/september uttalade sig 112 personer. 55 av dem var män, 57 var kvinnor.
– I hela juni, 18 tidningar hade vi intervjuat 340 personer. 170 var kvinnor och 170 män.
 
Nu vet jag inte exakt hur ni räknat och det är alltid svårt att mäta undersökning mot undersökning, men jag känner inte alls igen mig i den bild ni fått fram. Tittar jag på City Malmö 1 mars och räknar människor på bild hittar jag 16 kvinnor och 24 män, varav 9 på sportsidorna.
Inte ok, men alls inte så illa som vad ni hittat.
 
Till slut, stort tack för att ni kollat oss och för att ni hör av er och reagerar. Det här är en superviktig fråga och vi jobbar med den hela tiden.
 
Vänliga hälsningar,
/
Kersti Forsberg
chefredaktör och ansv. utgivare
City Skåne AB
————————

Vårt sista svar blev

 
————————

Hej Kersti och tack för svar!

I vår “undersökning” klippte vi ut både bilder (ej reklam) OCH rubriker som kunde kopplas till nån av kategorierna “män”, “kvinnor” eller “unga”. Eftersom vi var många och jobbade i smågrupper kan jag inte lova att resultatet är exakt – räkna i lite runda slängar 🙂 Men anledningen att våra resultat är så olika beror säkert delvis på att vi som sagt också räknade in rubriker.

Vi blir såklart glada över att höra att jämn könsfördelning är något ni jobbar med kontinuerligt, och, enligt dina exempel verkar klara väldigt bra. Hurra! Eftersom vi är ett demokratiprojekt för unga som delvis går ut på att höja ungas röster i samhället, skulle vi såklart gärna se att ungas representation också var något media aktivt reflekterade över.

Är ni på City nyfikna på vad Watch it! sysslar med är ni såklart varmt välkomna att besöka oss. Tors 24 nov har vi t ex aktivistträff på temat julkonsumtion. Vi gör pyssel och budskap som vi sprider över Malmö – “En annan Jul är möjlig”!

Vänliga hälsningar,

Emma, Daniel, Hilda och Watch it!

————————

 

Nu är vi glada att världen inte är fullt så illa som den då kändes och känner oss stolta över att vi sa ifrån. Om vi blir många fler som gör det (inte bara i media utan hela tiden! I skolan, till politikerna, på jobbet, till grannen osv…), så kanske också världen ett litet steg i taget blir mer som vi vill ha den. Tillsammans kan vi förändra 🙂