Watch it! träffar Lari – kommunalråd i Malmö

Hej du med makt i Malmö, Lund eller Sverige! 🙂

Vi heter Hilda, Emma, Fatuma, August, Lisa och Daniel och tycker, tillsammans med många andra, att det är jätteviktigt att alla som bor i Malmö/Lund är med och bestämmer och utvecklar staden. Det är vi som bor i en stad som känner den bäst och vet vad vi, våra grannar, vänner och bekanta behöver för att må bra i staden. Det finns många unga i Malmö/Lund som vill vara med och tycka och förändra, men långt ifrån alla syns och hörs. Därför sökte vi pengar från Allmänna Arvsfonden för att få möjlighet att kolla lite närmre på om det finns metoder för HUR detta kan gå bättre till…

 

Så inleddes ett mail som Watch it! i början på våren skickade till samtliga kommunpolitiker i Malmö och Lund samt alla riksdagledamöter. Vi fick mycket hejarop tillbaka och en av de som ville prata mer över ett möte var kommunalrådet Lari.

 

Vi berättade om Watch it! och vårt arbete i att gå från idé till action utifrån kartan;

Vi stannade till lite extra på sista rutan “Vem ska få veta?” och frågade Lari hur han skulle rådge oss att ta vidare deltagares förändringsbudskap. Han tipsade till exempel om att använda politiker som konsulter. Att skapa möten utifrån problemställningar där unga och politiker i dialog diskuterar sakfrågor, men också HUR bästa sättet är att gå tillväga för att komma in och driva sina idéer i den kommunala byråkratin.

Lari uppmuntrade också unga att ta steget in i kommunstyrelsens sessionssal. Att komma med en lista på förslag som löser deras problem och kräva besked på hur politikerna ska gå vidare med det.

Vi i Watch it! tackar och niger för inbjudan men uppmuntrar samtidigt Lari och andra politiker att ta sig ut till platser där unga redan är. Där unga är på sin hemmaplan och är experter på sitt område och vad de behöver i sin vardag. Vi kom överens om att det behövs fler möten unga och makthavare emellan där ungas röster lyfts fram, genom roliga och kreativa metoder. Politiker måste våga släppa på makten för att skapa delaktighet och inflytande för unga på riktigt.