År 2061 – historieberättelser från Künst och Eko/mat/bak & politisk film-klubbarna om 2010-talet

I måndags var det avslutningsträff för den här terminen med Künst och Eko/Mat/Bak & politisk film-grupperna, som vi haft inom DIY. Vi bullade upp med fika och godsaker, utvärderade lite och sist men inte minst begav vi oss in i framtiden, för att därifrån – närmare bestämt år 2061 titta tillbaka på de stora förändringar i samhället som skedde under 2010-talet, som bidrog till att mänskligheten kunde börja leva hållbart. Här nedan är berättelser, foton och videor om historieskrivningen!

“Kapitalismen försvann. Man började handla ekologiskt. Bilar minskade och ersattes av kollektivtrafik (körd av el). Vi började värna om miljön . Icke-ekologiskt blev helt förbjudet och köttkonsumtionen minskade med 60%”

“Jag minns 2010-talet. Alla valde självmant att sälja sina bilar och istället organisera bilpooler. Men mest cykla eller åka kollektivt och kollektivtrafiken blev gratis. I varje kvarter startades gemensamhetslokaler för att umgås, ha matlag och verkstäder då alla hjälptes åt att laga och bygga om varandras saker. Alla gick ut och planterade ihop, det som nu är våra hushållsträdgårdar som vi sköter kollektivt, det startade först på 2010-talet. Alla arbetsplatser såg glädjen i att gå samman och bestämde hur de ska minska utsläppen till obefintliga och va engergimässigt självförsörjande. Alla arbetare fick skäligt betalt för sitt jobb.”

“2012- mänsklighetens år. Plötsligt var det nog. Ingen vet säkert vad som utköste det hela (kanske var det hotet om 21/12 2012?) men i början av år 2012 behövde något göras. Girighet för rikedomar hade länge präglatvårt folk men en efter en genom medier som facebook och twitter anslöt sig miljoner av människor till målet om förändring. En församling tillsattes och en global worskhop i mänsklighet inleddes. Färdigställandet tog till våren men till sommaren inleddes arbetet. All valuta blev tillfälligt helt värdelös och var människa fick utifrån sina riktiga behov en ny samma pengar. Studieresor till fattiga områden, krigshärjade länder, slakterier, barnarbetsfabriker och mycket annat var det krav på. Etik och logikstudier pågick och informering om verkligheten från andra perspektiv ägde rum. Alla stats och samhällssystem slopades och nya funderades ut över gränserna efter att girigheten eliminerats.

“Jag minns den svenska generalstrejken 2019. Efter att arbetarnas villkor länge försvagats fick de nog. Julhandeln lamslogs. Bönderna strejkade. Fabriksarbetarna strejkade. Affärsbiträden strejkade. De flesta affärer hölls stängda och de få som var öppna hade snart slut på varor. Det var den första julen vi firade utan julklappar. Julmaten improviserades ihop. Att julen tog slut gjorde ingenting för strejkerna som fortfarande pågick, sedan militären, de få av de som inte ställt sig på arbetarnas sida. Inte ett enda skott behövde avfyras, för ropen kunde inte stilla strejken, inte stoppa de hjärtan som bultade så hårt. En efter en flydde ägarna landet eller steg ner från sina positioner. 2022. Tre år senare låg sverige i folkets händer. De förändringar som politikerna påstod skulle ta flera decennier genomfördes snabbt av frivillig arbetskraft. Konsumtionens era var över. SLUT”

“Jag blev jättekänd och fick onödigt mycket pengar som jag använde för att starta ett företag som avslöjar världen för den den är. Sen har jag experter på områdena och med hjälp av mina pengar och bidrag från övriga världen stoppar vi miljökatastrofer, barnarbeten, fattigdom, företag som lurar medmänniskor mm, genom att bygga förebyggande organisationer och annat som behövs tex skyddsnät och hjälporganisationer.”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=51wKlObpkUU[/youtube]

“2012 -> Politiker & den lilla individen blir pga återkommande miljökatastrofer tvungna att inse att något måste ske. Resultatet är bla
– köttransoner
– höjd bensinskatt
– gratis kollektivtrafik
– utbyggd infrastruktur
– miljövänligare flyg
– utbildning om miljö mm redan i gymnasieskolan
– hårdare lagar
– miljövänlig och ny teknik
– smartare människor = medvetnare
– forskning
– inte låta pengarna styra (hitta alternativa försörjningssätt)
– insikt om att allt i lång sikt påverkar oss torts att det inte händer i direkt närhet!”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=y3shBwXMHtA[/youtube]

“2010-talet var en tid av utveckling, berättar jag. Då jag var 16 år gammal fanns det sjuåringar som ägde iPhones. Den tekniska utvecklingen blev bara större och större och jag minns hur jag önskade att miljöförstöringar också skulle förbättras. Det gjorde det också. Den globala utvecklingen togs till slut på allvar och människor började handla mer ekologiskt. I början var många tveksamma och osäkra. Familjerna blev tvungna att ändra på deras traditioner och det var en osäkerhet många tyckte var onödig att bära på vid julen. Men som ni barn vet, blev det bra. För visst är det en fin jul, trots att vi har färre presenter och ingen supermaffig julmiddag?”