Vi behöver inga hjältar, vi behöver ett team

Vi måste sluta vänta på att en ensam hjälte ska kunna lösa de problem som finns i världen idag. Istället är det dags att komma på nya, bättre lösningar genom att samarbeta och reflektera tillsammans. För att göra det, krävs bra metoder för att mötas och diskutera olika frågor som vi tycker är viktiga och vi måste lära oss att leda processer tillsammans.

Det var utgångspunkten när 110 personer från olika delar av världen samlades för den fyra dagar långa kursen Art Of Hosting i Karlskrona i slutet av förra veckan. De flesta av deltagarna var studenter som pluggar på olika program med fokus på hållbar utveckling.

– Många har bilder i huvudet hur man ska se ut, tala och vara för att vara en ledare, men det viktiga är att du kan använda just dina talanger. Alla goda ledare som jag har mött har varit väldigt olika i sitt sätt och sin bakgrund, men de har alla varit duktiga på att känna sig själva, förklarade Peter Senge som har författat flera böcker om lärande organisationer och som nu var med som föreläsare via webben.

Tim Merry, som också var med via nätet för att leverera slam poetry, tipsade om två frågor som alla borde ställa sig för att bli en bra ledare:

– Vad är min passion, vad är jag mest intresserad i?

– Och vad är det världen behöver?

På plats i kurslokalen var det för det mesta deltagarna själva som ledde och lärde varandra genom att prova på metoder som till exempel world café och open space, med möjligheten att få feedback från ledare med längre erfarenhet.

/Malin Rindeskär, workshopledare och arbetsgruppare

Under ett pass fick vi utmana våra skills i leda och sammanfatta samtal grafiskt.

Så här såg en del av schemat för första dagen ut.
Vi deltagare fick fylla i med ord som beskrev hur stämningen var.

Flera av deltagarna arbetade med projekt som vänder sig till ungdomar,
vilket enligt många var det bästa sättet att arbeta för långsiktig förändring.

Metodbok: Finns att låna hos Watch it! eller ladda ner som pdf genom att klicka HÄR!