Barnkonventionen 23 år – det ska firas!

Vi i Watch it! är del av ett nystartat nätverk: Malmö för barnets rättigheter. Det är till för att kraftsamla kring förverkligandet av barnets rättigheter lokalt här i Malmö och består förutom oss av; BRIS, Rädda Barnen, Röda Korsets ungdomsförbund, Plangruppen Malmö, Malmö stad, Unicef, Malmö FN-förening, och Tjejer i Förening.

Idag arrade vi i nätverket Barnrättsforum – en förmiddag för att prata om hur vi tar vara på ungas rättigheter bättre. Morgonen började med ballonguppblåsning på Teknikens och Sjöfartens hus. Vid halv nio strömmade våra speciellt inbjudna deltagare in och Soledad Pinero Misa, projektledare för Retoy (Retoy.se), satte fart på eventet. Soledad är van att jobba med barnkonventionen tillsammans med barn och hade fina tankar att dela med oss som processledare för dagen.

En fråga vi pratade om under dagen var “- Hur kan vi förstärka barnrättsfrågor i vårt dagliga arbete?”. Det kommer komma sammanställning av alla intressanta tankar, men några handlade till exempel om att trycka på för att skaffa en barnbalk, och för att Malmö ska få en lokal barnombudsman. Vi pratade också om hur viktigt det är att barnen får ta del av resultat när de medverkar i processer, och att vi vuxna verkligen tror på barnens kompetens och värdesätter den. …Och något som kanske kommer in på Watch it!? Att man samverkar mer med aktörer som arbetar med demokratiska metoder för att involvera unga i processerna.

Klockan 12 avslutades kalaset med ballongsläpp, inte bara på forumet utan även på tre skolor i Malmö (Rosengårdsskolan, Västra skolan och Fridhemsskolan). 150 barn och 70 vuxna släppte upp ballonger i luften och hurrade för barnens rättigheter!

Ni får gärna läsa mer på sydsvenskan: http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/instifta-lokalt-barnombud-i-malmo–/