DIY – Do it yourself!

 

 

DIY är namnet på ett projekt som drivs i Lund av Hemgården, tillsammans med oss i Watch it! och ABF. Det är också namnet på Do it yourself-kulturen som helt enkelt betyder GÖR DET SJÄLV och innebär att grupper av unga med en handledare tillsammans lägger upp hur de ska lära sig saker på ett visst tema eller driva ett eget projekt framåt. Vi väntar alltså inte på att någon expert ska komma och säga åt oss vad vi ska göra, vi agerar själva för ett hitta på grymma grejer!

Watch it! handleder två grupper: “Eko-, mat- & filmgruppen” och “KüNST – Alternativkonstgruppen”

 

KüNST – Alternativ konst

Vi pryder Lunds gator och torg med alternativ graffiti. Vi provar allt vi tycker verkar kul! Det kan vara tyg- och garngrafitti, måla med gatukritor, göra moss- & lövgraffiti, klä ut statyer, pynta busskurer m.m. Vi diskuterar streetart och vad det har för betydelse i samhället; Vem bestämmer vad som är konst och inte? Vem har makten över vad som får pryda offentliga platser? Vi utmanar oss själva och upptäcker nytt; Vad är Kravallslöjd? Kan man göra en ljus-installation i Stadsparken? Kan man sprida budskap genom konst?

Vi ses varje måndag kl 15.30 – 18.00 på Hemgården, Kiliansgatan 11 i Lund. Välkommen att titta in! 🙂

 

EkoReko<3Lund

Vi lagar ekologisk och närproducerad mat, tänker och diskuterar kring vad det innebär. Vi kollar på politisk film och snackar sen om vilka budskap den förmedlar och vad vi själva tycker. Ibland gör vi det ena och ibland det andra och ibland både och. Ibland gör vi också utåtriktade aktioner för att dela med oss av våra tankar och åsikter. Till exempel har vi delat ut flyers i mataffärer med info om var maten egentligen kommer ifrån, anordnat free shops, fixat soppkök på stan och arrangerat en EKO O REKOFESTIVAL.

Vårens projekt för gruppen är Facebooksidan EkoReko<3Lund samt namninsamlingen VI VILL HA EKOLOGISKA, GIFTFRIA OCH RÄTTVISA KLÄDER! Gilla & skriv under 🙂

Vi ses på måndagar kl 18.15-20.45 på Hemgården, Kiliansgatan 11 i Lund. Välkommen att titta in! 🙂

Vill du följa gruppen håll koll HÄR.

Vad är DIY?

DIY – Do it yourself! är ett projekt som Lunds Hemgård driver i samarbete med oss i Watch it! och ABF. Det har startas en mängd olika grupper med unga mellan 16 och 20 år som lär sig massa olika saker på ett icke formellt sätt med ”Do it yourself”-tanken i botten. Hur arbetet i grupperna fungerar bestämmer deltagarna i gruppen. Vissa grupper kanske har en ganska strukturerad ”kurs”-karaktär och är fokuserad på att lära ett specifikt ämne och andra kan vara mer inriktade på att nå ett mål, t ex en konsert, en teaterföreställning eller en skateramp, där arbetet i gruppen är mer processinriktat. Gemensamt för alla grupper är dock att deltagarna i hög utsträckning är med och påverkar och planerar sitt eget lärande.

 

Hur fungerar det?

Projektet går i flera steg. Det första vi gjorde va att ge oss ut på stan och till ställen där unga hänger. Vi frågade runt kring vad man gör på fritiden, vad för nytt man skulle vilja prova på eller om det fanns något litet projekt man skulle kunna va sugen på att driva.

Utifrån svaren har vi sammanställt en lista med ämnen som vi definierat som intressanta utifrån samtal vi haft med en stor mängd ungdomar i Lund. Några av dem är; skate, appar, humor, longboard, mat/bak, musik, politik, resor, foto, streetart och le parkourt. Hemgården tillsammans med föreningar, fritidsgårdar, studieförbund, kulturskolan i Lund och Watch it! har utifrån den listan format grupper och kurser.

I slutet av mars 2011 drog de första grupperna igång. Nu är vi inne på termin två, vissa grupper har fortsatt och många är nya. Allt är helt gratis för deltagarna!

 

Vad har Watch it! för roll i DIY?

Watch it! sitter tillsammans med Hemgården och ABF i styrgruppen, handleder två DIY-grupper samt håller i en handledarutbildning á tre träffar för alla DIY-gruppers handledare.

Läs mer på http://diy-lund.se