We did it together!

Watch it! gästade Lunds nya hus för unga som söker utbildning, sysselsättning eller framtiden, Comung! Jag och Daniel workshopade tillsammans med nio deltagare. Vi diskuterade framtid, jobb och hur vi tillsammans kan påverka samhället.

Gruppen tog upp många saker som viktiga t ex andra ingångsjobb, fler lägenheter, kontanter i kollektivtrafiken, bredare intagning på utbildningar, att fler företag ska våga anställa unga utan längre utbildning och att det borde vara billigare att ta körkort.

Comung

Vi funderade över vem som har makten att bestämma över dessa frågorna och kom fram till att agera själva för att påverka!
En grupp tillverkade en banderoll “RÄDDA MILJÖN, GE FOLKET SITT VAL, SÄNK BUSSPRISERNA” som hängdes upp i en busskur centralt i Lund.

Comung

En annan grupp gick ut för att sätta upp tejpgrafitti och förmedla budskapet “Sänkta arbetsgivaravgifter så att unga får jobb”.

Comung

Den sista trion bestämde sig för att påverka genom att skriva ett brev till arbetsmarknadsministern och Lunds kommupolitiker. Se brevet nedan! Gruppen konstaterade att är vi fler så är vi starkare så vi startar en namninsamling, håller du med om brevet!? SKRIV PÅ NAMNINSAMLINGEN HÄR!
Känslan efteråt var stark, vi kände att vi hade gjort någonting, vi kände att vi hade påverkat!
Vid tangenterna; Hilda
——

Till Sveriges Arbetsmarknadsminister & Lunds Kommunpolitiker

Lund 2011-11-02

 

Större Utbud

Fler Valmöjligheter

Nya Erfarenheter

 

Vi anser att ett större utbud av ingångsjobb skulle leda till ett ökat intresse bland unga med liten eller ingen arbetslivsfarenhet.

Många unga vill jobba men är intresserade av mer än de jobb som erbjuds exempelvis telefonförsäljare och liknande.

Vi behöver ett system där arbetsgivaren får en möjlighet att känna igen de egenskaperna vilka de är ute efter hos de arbetssökande.

Betygen säger inte allt om hur du är som människa.

Man kan besitta personliga egenskaper och färdigheter som gör att man är väl lämpad till arbete trots att man saknar meriter eller betyg.

Projekt som praktik och prova-på-jobb som ger ungdomar en chans att bevisa att de klarar av jobbet bör investeras i, för framtiden.

 

Med vänliga hälsningar,

Patrik, Torbjörn, Christian, Hilda, Daniel, Joakim & Yasmina

Deltagare i Watch it! i Lund

LÄNK TILL NAMNLINSAMLINGEN, KLICKA HÄR!